Mengenai Kami
|
Laman Portal Rasmi
Politeknik Merlimau Melaka
|
CARTA ORGANISASI JABATAN PELANCONGAN DAN HOSPITALITI Klik sini. |
SYARAT KEMASUKAN Telah disediakan oleh Jawatankuasa Kerja Akreditasi
PROGRAMME AIMS
PROGRAMME HANDBOOK Klik sini untuk ke programme handbook. Sesi Disember 2019. Klik Sini.
PROSPEK KERJAYA • Pegawai Pelancongan
|
Diploma Perkhidmatan Makanan Amalan Halal adalah program sepenuh masa tiga tahun yang terdiri daripada enam kursus semester dengan satu semester sepenuh latihan industri. Pelajar bersedia untuk peranan masa depan mereka dalam ekonomi dengan membina asas kukuh dalam pengetahuan perindustrian perhotelan dan kemahiran penting yang berkaitan dengan pelbagai bidang industri perkhidmatan makanan halal.
Telah disediakan oleh Jawatankuasa Kerja Akreditasi
PROGRAMME AIMS Diploma lepasan Perkhidmatan Makanan Amalan Halal di Politeknik, Kementerian Pendidikan Malaysia akan memperoleh pengetahuan, kecekapan, sikap profesional dan kebolehan yang diperlukan dalam produk makanan halal dan perdagangan makanan di Malaysia.
Sesi Jun 2020. Klik Sini.
PROSPEK KERJAYA Diploma Perkhidmatan Makanan Amalan Halal menyediakan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran penyeliaan atau pengurusan bersepadu dalam industri perkhidmatan makanan halal. Mereka juga akan dapat memohon pekerjaan dalam pengeluaran makanan halal, perkhidmatan makanan halal atau sektor pengeluaran makanan halal. Terdapat banyak laluan karir yang mungkin seperti:
|
Diploma Pengurusan Acara adalah program sepenuh masa selama tiga tahun (enam semester) termasuk latihan industri selama enam bulan. Program ini merangkumi spektrum kompetensi dan keupayaan yang berkaitan industri dengan pekerjaan berkemahiran separa profesional disamping pengalaman latihan industri yang berstruktur untuk menghasilkan pelajar yang kompeten dalam industri ini. Graduan yang dihasilkan mempunyai keupayaan untuk menggunakan pengetahuan dan kecekapan, inovatif, kreatif dan responsif untuk menghadapi pelbagai cabaran di tempat kerja yang sebenar. SYARAT KEMASUKAN Untuk maklumat lanjut berkenaan syarat kemasukan ke Politeknik Merlimau (Politeknik Konvensional) Klik sini
PROGRAMME AIMS Graduan Diploma Pengurusan Acara Politeknik, Kementerian Pendidikan Tinggi akan diterapkan dengan pengetahuan, kemahiran teknikal dan sikap untuk menyesuaikan diri dengan kemajuan teknologi baru dan cabaran dalam bidang pengurusan acara.
PROGRAMME EDUCATIONAL OBJECTIVES (PEO) PROGRAMME HANDBOOK
PROSPEK KERJAYA
Tips Pintar Pengurusan Acara klik sini. *Terkini! Coffee Table Dasawarsa klik sini. *Terkini! Klik sini untuk Buku Panduan Event Project. |
SYARAT KEMASUKAN Untuk maklumat lanjut berkenaan syarat kemasukan ke Politeknik Merlimau (Politeknik Konvensional) Klik sini
PROGRAMME AIMS Diploma in Hotel Management graduates in Polytechnics, Ministry of Education will have a broad- based knowledge, advanced technical skills, practice proper ethics and able to adapt themselves to new technologies and challenges in hotel management industry’s business and entrepreneurial development.
PROGRAMME EDUCATIONAL OBJECTIVES (PEO)
PROGRAMME HANDBOOK
This programme provides the knowledge and skills in hotel management with a broad understanding of hotel industry. The knowledge and skills that the students acquire from the programme will enable them to acquire middle management post such as:- • Commis• Housekeeping Attendant • Catering Assistant • Clerical Assistant • Cook • Bell Desk Attendant • Patissier • Porter • Chef de Partie • Telephone Operator • Bus Person • Reservationist • Food & Beverage Attendant • Receptionist • Bar Attendant • Night Auditor • Host/Hostess • Cashier • Public Area Cleaner • Concierge • Laundry Attendant
|
Telah disediakan oleh Jawatankuasa Kerja Akreditasi
PROGRAMME AIMS Program ini mempercayai bahawa setiap individu mempunyai potensi dan bertujuan untuk memupuk pelbagai kemahiran dan eksekutif masakan kreatif untuk menyokong aspirasi negara untuk menjadi destinasi pelancongan dan budaya kelas dunia.
PROGRAMME HANDBOOK Sesi Jun 2019 klik sini. Sesi Jun 2020 Klik sini.
Pengetahuan dan kemahiran yang diperolehi oleh pelajar dari program ini akan membolehkan mereka menyertai pasaran kerjaya seperti: - a. Chef b. Jurumasak c. Katering d. Pembekal Makanan e. Chef Restoran f. Chef Fine Dining Restoran g. Chef Kafetaria h. Chef Pastri i. Chef Bakeri j. Chef Peribadi k. Kitchen Artist l. Penyelaras Dapur m. Pengajar Kulinari n. Pembantu Dapur o. Usahawan p. Pengarang Buku Masakkan q. Penyelian Banquet r. Penyelia Food and Beverage s. Penolong Pengurus Dapur
|